Dansstilar

Locking

Locking är en dansstil som uppkom under 60-talet i USA. Det dansas traditionellt till Funk musik och kännetecknas av snappa och dynamiska armrörelser, samt ”låsningar” i olika positioner. Det är härifrån namnet ”Locking” kommer! Dansstilen är energifull, skämtsam och dynamisk, och framför allt rolig. Publikinteraktioner är vanligt förekommande, och knasiga, stora och färgglada kläder brukar användas vid uppvisningar.

Flexibility

Flexibility är en klass för alla oavsett om du går på poledance eller ej. Klassen går ut på olika övningar för att öka din flexibilitet samt den styrka som behövs för att kunna stanna i de olika positionerna. En perfekt klass för dig som behöver lite tips och tricks hur du kan stretcha på ett effektivt sätt. Även om du inte behöver gå på poledance för att gå, kan det vara bra att veta att klassen utgår från den flexibilitet som behövs i poledance.

Hiphop

Hiphopdans är en dansstil som kommer från hiphopklubbs kulturen.  En dansform som återspeglade stressen och svåra tider hos människorna som skapade den för att gå långt med nedgångarna i disco och funkmusik.

Hiphop Contemporary

Hiphop contemporary är en blandning av de hårda, kontrollerade rörelserna från hiphopens tekniker som t.ex isolations och hits, och det mjuka, flowiga, samt tricks och teknik från contemporary. I min (Emmas) HHC är fokuset alltid på intention bakom varje rörelse, och att ge väldigt mycket frihet till eleverna i koreografierna så de kan hitta och uttrycka sig själva.

House

House dance är en dans som kom mest från lgbtq-klubbgemenskapen till housemusik.  Olika dansare tog med sina stilar för att möta housemusik och de housedanserna blev en sammanslagning av alla dessa olika stilar som böjde sig för att passa musiken i ett försök att bryta sig loss från konstruktionerna av den ursprungliga stilen de kom ifrån, och vara fri i musiken  .

Showdance

Showdance är en fortsatt utvecklad stil som hela tiden inspireras av nya dansstilar. Den är scenisk och dynamisk. Det en en stil som fokuserar mycket på show och scenframträdande och används ofta i filmer och musikaler där dans förekommer.

Showkidz

Showkidz är en häftig klass för barnen där vi blandar olika dansstilar men framförallt de urbana stilarna och dansar häftiga koreografier till populära pop låtar.

Balett

Klassisk balett är den äldsta typen av balett. Den är väldigt historie fokuserad och har stort fokus på kostymer och scen design som framhäver historien. Den håller sig även strikt till träningsmetoderna och vokabuläret.
Neoklassisk balett använder sig inte av  historier och de strikta scen designen och kostymerna. Den har abstrakta element och är mer öppen för moderna tekniker.

K-Pop

K-pop dans är Koreografier gjorda till k-pop musik. Det är väldigt influerat av hiphop och urban koreografier.
K-pop idolerna har oftast redan koreografier till deras låtar och när andra dansar dem så är det covers.

Afro salsa

Detta är en salsa stil som är blandad av afro beats fusion och colombiansk salsa. Härliga rhythmer och musik och du går ut från klassen med ett leende.

Streetdance

Streetdance är samma sak som hiphop bara engelska och svenska termer.

Breakdance

Breaking är en dansstil som startade runt 1973 i Bronx new york det är den första dansen inom det som senare skulle komma att bli hiphop så breaking blev en av det 5 elementen som uppgör hiphop kulturen.
Breakingen är ett resultat av Rocking en dans mest utförd av purto ricaner och latin amerikaner sedan är jazzens alla pionärer och James Browns musik och dans en stor insperation, även kung fu, gymnastik capoeira, Afrikanska folkdanser och mycket mer har sitt avtryck så klart har folk dansat på golvet sedan lång tid tillbaks men det är som grandmaster Caz sa- Hiphop sa: didnt invent anything it recreated everything!

CHOREO CLASS

Under terminens gång kommer vi att fokusera på koreografi inom olika stilar. Choreo Class är en toppen klass för dig som vill bli bättre på att snappa upp koreografi samt våga experimentera mer med din egna ”flavour/touch” som dansare.

Commercial hiphop

Commercial Hip Hop Dance, sometimes called ”New Style” or ”Studio Hip hop” is a dance form influenced by hip hop and other streetstyles but can also have elements of jazz and contemporary etc. Dancers usually express commercial hip hop through choreography with ”hard-hitting steps involving flexibility and isolations” (en.wikipedia.org, commercial/newstyle) to RnB, rap, pop music and more.

Commercial

Commercial är vad du oftast ser på scen bakom artister, i musikvideos etc. I denna klassen får vi lära oss starka koreografier i ett snabbt tempo, och med hjälp av olika övningar känna på / träna till att vara bakgrundsdansare! Lika roligt för både de som hobby dansar och för de som satsar på en danskarriär.

Dancehall

Dancehall är i dagsläget en av de absolut mest populära dansstilarna i världen och influerar mycket av dagens dansare och musikvideos världen runt. Dancehall är inte bara en dansstil utan en hel kultur som föddes på gatorna i Jamaica, och har under flera år spridit sig som en löpeld. Dansen byggs upp av olika moves och grooves, som sedan även kan sättas ihop till olika koreografier. Rytm, energi och känsla står på schemat!
Hos oss finns det flera olika erfarna dancehall lärare som erbjuder olika klasser med sin egna personliga känsla och stil. Kom och testa en klass för att se vilken lärare som passar dig bäst!

Girly hip hop

Girly hip hop är den perfekt klassen för dig som vill ha kul, förstärka dina feminina drag, experimentera med ditt utryck och förstärka självförtroendet inom dans. En explosiv stil med olika typer av rörelse kvalitéer som tillsammans får stilen och se intressant- och varierande ut.

Heels

Heels är en väldigt teknisk stil, så varje klass börjar först med uppvärmning för fötterna och sen diagonaler över golvet. Vi lär oss hur man bär sig själv när man står, går, och dansar i klackar. Koreografierna är ofta sexiga och uttrycksfulla, vilket kan vara bra att veta innan man tar klassen så man kan avgöra om man känner att man är i en appropriate ålder för det.

Contemporary improv class

En fantastiskt kurs som grundas i den abstrakta sidan av contemporary som jobbar med många olika danstekniker som hjälper dig och hitta dig själv i dansens rörelser. Vi jobbar med undersökande förhållningssätt till rörelser och skapande i nuet. Improvisation med betoning på dynamiska kvaliteter, till exempel energi, flöde och tyngd. Även kontaktimprovisation med går i klassen så var redo på det. En viktig sak vi jobbar med också är samarbete och interaktion med andra genom att följa, leda samt ge och ta impulser. Bland allt som nämndes jobbar vi mycket med rörelsekvalitéer, dynamik, kontraster, tolkning, spatial förmågan och det viktigaste; känslorna.

New School Hiphop

På New School Hiphop klasserna kommer man att få möjlighet till att uttrycka ett spektrum av olika slags ”stilar” inom den nya kommersiella dansstilen. Stilen innefattar olika slags känslor/vibes som man uttrycker genom sin dans. Allt från lugnare och flowigare koreografier till ”hype” koreografier med ett högre tempo. New School är en stil som har sin grund i Old School hiphop men med en modern twist.


Poledance

Poledance är en träningsform som går ut på att göra olika trick och kombinationer av trick på polestänger. På New York Dance har vi stängerna på spinny det vill säga att de snurrar, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du kommer från en annan studio. Vem som helst oavsett ålder, kön eller tidigare träningserfarenheter kan köra poledance. Trick och svårighetsnivå anpassas av läraren utifrån varje elevs förutsättningar. Poledance är ett grymt sätt att träna upp styrka, kroppskontroll och smidighet!

Nedan finner du beskrivningar av de olika klasserna. Alla klasser inleds med uppvärmning. Hör av dig vid frågor gällande nivå eller annat så hjälper vi gärna till!

Pole Nivå 1: Introduktionsklass i poledance för nybörjare. Precis vem som helst kan ta denna klass, inga förkunskaper krävs. Vi går igenom grunderna och provar på enkla nybörjartricks. Vi lär känna stången och tränar upp styrka och koordination från grunden.

Pole Nivå 2: Fortsättning på nivå 1. Det underlättar om man lärt sig enkla inverts så som inverted V och Crucifix innan man går vidare till nivå 2. Här lär vi oss fler tricks upp och ner och börjar dansa koreografi med de trick vi lärt oss. Vi fortsätter att bygga upp styrka och börjar även introducera stretching.

Pole Nivå 3: Fortsättning på nivå 2. Nu lär vi oss mer avancerade trick och kombinationer av trick. Utvecklad koreografi. Vi orkar köra tyngre styrkeövningar och fortsätter att stretcha.

Pole Nivå 4: Fortsättning på nivå 3. Här börjar vi snudda en professionell nivå gällande tricks och koreografi samtidigt som vi fortsätter att utveckla flexibiliteten.

Aerial Hoop: På denna nybörjarklassen lär vi oss de grundläggande teknikerna för att kunna ta oss upp i ringen, även olika trick som vi kan lägga ihop till kombinationer. Vi lär oss här att träna upp styrka och koordination från början så vi kan göra våra trick så snygga som möjligt!

Static pole 2/3: Detta är en klass som exklusivt fokuserar på trick och kombinationer på statisk stång. Detta innebär att stången är fastspänd, och inte snurrar runt sig själv. Klassen passar för den som önskar lära sig den teknik och kroppskontroll som statisk pole kräver. Fokus kommer ligga på att hitta den kraft som behövs för att svinga sig runt stången. Det kommer vara mycket fart, hopp, sving och en hel del upp-och-ner. För att gå denna klass ska man ha gått pole nivå 1 så att man har grunderna inom pole.

Pole Flow eller Choreo: På Pole flow fokuserar vi på att göra olika kombinationer på stången med fokus på att få det flytande och smidigt. Kombinationerna är uppdelade så de passar för både nivå 3 och 4 för flow och 1 fortsättning och 2 för choreo.

Pole Choreo 2+: På Pole Choreo kommer vi att fokusera på att dansa koreografier inom genren contemporary (modern dans). Vi kommer att öva på att uttrycka oss till musik både på stången och golvet. Vi kommer även att öva på att improvisera och testa på att koreografera egna koreografier. För att delta i klassen behöver man ha gått Pole 1 innan, annars är den öppen för deltagare på alla nivåer som vill öva mer på koreografidelen av poledance.

Flexibility Class: Stretchingklass som utvecklar flexibiliteten i hela kroppen. Vem som helst kan ta denna klass, från nybörjare till avancerade. Stretchingen anpassas efter den individuella nivån. Klassen rekommenderas starkt till de som tänker fortsätta med pole eller hoop, då man behöver flexibiliteten för att klara av tricken som ingår på de högre nivåerna.

Pole Fit 2+: Detta är en tuffare klass med hårdare uppvärmning med mer fokus på styrka och kondition än våra andra klasser. Ett stort fokus ligger på styrkebaserade trick så att du som elev kan utveckla den ultimata styrkan som krävs för de tyngre delarna inom pole. Exempel på delar inom pole som är tyngre och som det kommer jobbas extra på är shouldermount, handstående med stång, handspring och iron x. Denna klassen är för dig som gått nivå 1 och känner dig redo för nivå 2 men även för dig som är på högre nivå än så då klassen kommer kunna anpassas efter just din förmåga.

Exotic Pole: Exotic pole är en klass som är åt det mer klassiska hållet inom poledance. Här jobbar vi på olika koreografier men även tekniker som floorwork och att kunna röra sig snyggt i klackar och att finna sin inre sensuella sida och bli bekväm i den. På denna klassen har på oss klackar när vi dansar, men det är inget krav! Även knäskydd är bra att ha för att skydda knäna.

Exotic Pole 2+: Denna klassen är i stil med exotic pole som är mer utav den klassiska poledancen, alltså en mer sensuell klass. Fokus ligger mycket på floorwork, koreografier, att kunna röra sig snyggt i klackar och att finna sin inre sensuella sida och bli bekväm i den. Klädseln som gäller för denna klass finns under fliken ”information” under ”klädsel”. För att gå denna klassen ska du ha gått pole 1 så att du har grunderna inom pole, det är en klass som förutom att du ska ha gått pole 1 passar alla nivåer.

Open Pole: Ej ledd av instruktör där du har chans att träna på det du lärt dig under veckan. Som elev på någon av våra poleklasser har du tillgång till detta utan att behöva betala, exakta tider meddelas i Facebook-gruppen ”poledanceinfo NYD” som du som har elev har tillgång till, och ungefärliga tider står på schemat. Är du inte elev hos oss men ändå är intresserad av open pole är du välkommen att kontakta oss på pole@newyorkdance.se för mer information. För att få delta på open pole krävs att du skrivit under och därmed bekräftat att du läst våra förhållningsregler som finns att läsa i vår reception. Precis som på alla andra klasser ska du inför open pole anmäla dig i receptionen innan du går in i salen.