Dansstilar

Locking

Locking är en dansstil som uppkom under 60-talet i USA. Det dansas traditionellt till Funk musik och kännetecknas av snappa och dynamiska armrörelser, samt ”låsningar” i olika positioner. Det är härifrån namnet ”Locking” kommer! Dansstilen är energifull, skämtsam och dynamisk, och framför allt rolig. Publikinteraktioner är vanligt förekommande, och knasiga, stora och färgglada kläder brukar användas vid uppvisningar.

Flexibility

Flexibility är en klass för alla oavsett om du går på poledance eller ej. Klassen går ut på olika övningar för att öka din flexibilitet samt den styrka som behövs för att kunna stanna i de olika positionerna. En perfekt klass för dig som behöver lite tips och tricks hur du kan stretcha på ett effektivt sätt. Även om du inte behöver gå på poledance för att gå, kan det vara bra att veta att klassen utgår från den flexibilitet som behövs i poledance.

Hiphop

Hiphopdans är en dansstil som kommer från hiphopklubbs kulturen.  En dansform som återspeglade stressen och svåra tider hos människorna som skapade den för att gå långt med nedgångarna i disco och funkmusik.

Hiphop Contemporary

Hiphop contemporary är en blandning av de hårda, kontrollerade rörelserna från hiphopens tekniker som t.ex isolations och hits, och det mjuka, flowiga, samt tricks och teknik från contemporary. I min (Emmas) HHC är fokuset alltid på intention bakom varje rörelse, och att ge väldigt mycket frihet till eleverna i koreografierna så de kan hitta och uttrycka sig själva.

House

House dance är en dans som kom mest från lgbtq-klubbgemenskapen till housemusik.  Olika dansare tog med sina stilar för att möta housemusik och de housedanserna blev en sammanslagning av alla dessa olika stilar som böjde sig för att passa musiken i ett försök att bryta sig loss från konstruktionerna av den ursprungliga stilen de kom ifrån, och vara fri i musiken  .

Showdance

Showdance är en fortsatt utvecklad stil som hela tiden inspireras av nya dansstilar. Den är scenisk och dynamisk. Det en en stil som fokuserar mycket på show och scenframträdande och används ofta i filmer och musikaler där dans förekommer.

Showkidz

Showkidz är en häftig klass för barnen där vi blandar olika dansstilar men framförallt de urbana stilarna och dansar häftiga koreografier till populära pop låtar.

Balett

Klassisk balett är den äldsta typen av balett. Den är väldigt historie fokuserad och har stort fokus på kostymer och scen design som framhäver historien. Den håller sig även strikt till träningsmetoderna och vokabuläret.
Neoklassisk balett använder sig inte av  historier och de strikta scen designen och kostymerna. Den har abstrakta element och är mer öppen för moderna tekniker.

Jazz

Jazzdans är en social dansstil som kombinerar afroamerikanska och europeiska rörelsestilar. De afrikanska danserna som byggde grunden för jazz var explosiva, jordade, sinnliga och rytmiska. Och precis som jazzmusik, var jazzdansen centrerad kring improvisation och ett call and response-format som gjorde det möjligt för dansare att skapa en konversation mellan musikerna, instrumenten och deras kroppar. När afroamerikanska dansare började para ihop dessa iögonfallande steg med de mer strukturerade rörelserna som ses i europeiska danser, föddes ikoniska rörelser som Charleston och Cakewalk.

K-Pop

K-pop dans är Koreografier gjorda till k-pop musik. Det är väldigt influerat av hiphop och urban koreografier.
K-pop idolerna har oftast redan koreografier till deras låtar och när andra dansar dem så är det covers.

Afro salsa

Detta är en salsa stil som är blandad av afro beats fusion och colombiansk salsa. Härliga rhythmer och musik och du går ut från klassen med ett leende.

Streetdance

Streetdance är samma sak som hiphop bara engelska och svenska termer.

Breakdance

Breaking är en dansstil som startade runt 1973 i Bronx new york det är den första dansen inom det som senare skulle komma att bli hiphop så breaking blev en av det 5 elementen som uppgör hiphop kulturen.
Breakingen är ett resultat av Rocking en dans mest utförd av purto ricaner och latin amerikaner sedan är jazzens alla pionärer och James Browns musik och dans en stor insperation, även kung fu, gymnastik capoeira, Afrikanska folkdanser och mycket mer har sitt avtryck så klart har folk dansat på golvet sedan lång tid tillbaks men det är som grandmaster Caz sa- Hiphop sa: didnt invent anything it recreated everything!

CHOREO CLASS

Under terminens gång kommer vi att fokusera på koreografi inom olika stilar. Choreo Class är en toppen klass för dig som vill bli bättre på att snappa upp koreografi samt våga experimentera mer med din egna ”flavour/touch” som dansare.

Commercial hiphop

Commercial Hip Hop Dance, sometimes called ”New Style” or ”Studio Hip hop” is a dance form influenced by hip hop and other streetstyles but can also have elements of jazz and contemporary etc. Dancers usually express commercial hip hop through choreography with ”hard-hitting steps involving flexibility and isolations” (en.wikipedia.org, commercial/newstyle) to RnB, rap, pop music and more.

Commercial

Commercial är vad du oftast ser på scen bakom artister, i musikvideos etc. I denna klassen får vi lära oss starka koreografier i ett snabbt tempo, och med hjälp av olika övningar känna på / träna till att vara bakgrundsdansare! Lika roligt för både de som hobby dansar och för de som satsar på en danskarriär.

Dancehall

Dancehall är i dagsläget en av de absolut mest populära dansstilarna i världen och influerar mycket av dagens dansare och musikvideos världen runt. Dancehall är inte bara en dansstil utan en hel kultur som föddes på gatorna i Jamaica, och har under flera år spridit sig som en löpeld. Dansen byggs upp av olika moves och grooves, som sedan även kan sättas ihop till olika koreografier. Rytm, energi och känsla står på schemat!
Hos oss finns det flera olika erfarna dancehall lärare som erbjuder olika klasser med sin egna personliga känsla och stil. Kom och testa en klass för att se vilken lärare som passar dig bäst!

Girly hip hop

Girly hip hop är den perfekt klassen för dig som vill ha kul, förstärka dina feminina drag, experimentera med ditt utryck och förstärka självförtroendet inom dans. En explosiv stil med olika typer av rörelse kvalitéer som tillsammans får stilen och se intressant- och varierande ut.

Heels

Heels är en väldigt teknisk stil, så varje klass börjar först med uppvärmning för fötterna och sen diagonaler över golvet. Vi lär oss hur man bär sig själv när man står, går, och dansar i klackar. Koreografierna är ofta sexiga och uttrycksfulla, vilket kan vara bra att veta innan man tar klassen så man kan avgöra om man känner att man är i en appropriate ålder för det.

Contemporary improv class

En fantastiskt kurs som grundas i den abstrakta sidan av contemporary som jobbar med många olika danstekniker som hjälper dig och hitta dig själv i dansens rörelser. Vi jobbar med undersökande förhållningssätt till rörelser och skapande i nuet. Improvisation med betoning på dynamiska kvaliteter, till exempel energi, flöde och tyngd. Även kontaktimprovisation med går i klassen så var redo på det. En viktig sak vi jobbar med också är samarbete och interaktion med andra genom att följa, leda samt ge och ta impulser. Bland allt som nämndes jobbar vi mycket med rörelsekvalitéer, dynamik, kontraster, tolkning, spatial förmågan och det viktigaste; känslorna.

New School Hiphop

På New School Hiphop klasserna kommer man att få möjlighet till att uttrycka ett spektrum av olika slags ”stilar” inom den nya kommersiella dansstilen. Stilen innefattar olika slags känslor/vibes som man uttrycker genom sin dans. Allt från lugnare och flowigare koreografier till ”hype” koreografier med ett högre tempo. New School är en stil som har sin grund i Old School hiphop men med en modern twist.

Female Dancehall

Dancehall är en kultur från Jamaica. Kulturen består av musik, dans, kläder och så mycket mer. Female dancehall har fokus på de mer  ”feminina” stegen inom dancehall. Stegen är skapade av kvinnor i Jamaica och innehåller ofta mycket starka och sensuella höftrörelser. Stilen skapades för att kvinnorna i Jamaica skulle få ta plats på dansgolvet och uttrycka sin kraft samt sin sexualitet.

Commercial Jazz/Modern

Commercial Jazz/modern är en klass som fokuserar på att ge elever en mångsidig dansupplevelse genom att hitta en balans mellan teknik, koreografi och återkoppling. Dansstilen är musikalisk och uttrycksfull.

Terminen kommer bjuda på möjligheten att jobba med musikalitet och att utveckla en fingertoppskänsla för att tolka olika typer av musik i dans; tillfällen att utveckla en personlig dansstil; möjlighet att utveckla egna koreografiska sekvenser (så väl som att ta in koreografi) och att samarbeta och interagera med andra elever. 

Stort fokus läggs på att ge återkoppling till elever och vi skapar förutsättningar för eleverna ge varandra feedback på ett konstruktivt och respektfullt sätt. I denna stil jobbar vi med att dansen ska vara i linje med en känsla eller ett uttryck, den ska förmedla en berättelse och sikta på att kommunicera till en publik.

Lyrisk jazz

Lyrisk jazz erbjuder möjligheten att utforska en mjuk och flytande stil med betoning på inlevelse och känsla. Klassen tar avstamp i jazztekniken men är mer expressiv och uttrycksfull än traditionell jazz. 

I praktiska termer erbjuder klassen en kombination av teknik, koreografi och återkoppling. Vi jobbar med att tolka och översätta budskap i musik och musik-text till dans. Den personliga relationen till musiken är central och det finns en fokus på att verkligen lyssna och leva sig in i och kommunicera känslan av ett stycke. Vi jobbar med andetaget, kontraster, tolkning och samarbete/interaktion.

Bollywood dans

Bollywooddans ses i många indiska filmer. Det är en teatrisk och dynamisk dansstil. Det är en kombination av klassiska former som traditionell indisk, magdans, folkmusik och lite salsa. Det finns viss involvering av mer moderna stilar som jazz och hiphop. Danser som ses nu är i allmänhet en moderniserad version av traditionell dans.

Crew

Vi har 7 olika crews i Malmö & Lund.

Hibidihoppers (4-7år)
SBE TROOP (8-12år)
NYD CREW (12+år)
MASH UP CREW (14+år)
MWI Collective (15+år)
THE RHYTHM ELITE CREW (18+år)
RIDDIM MASTERS (alla åldrar)

Dessa crew tränar på en professionell nivå och är redo för att ta dansen till nästa steg. De är ute flertal gånger under en termin och shower samt tävlar. Vill man dansa på en högre nivå så har vi auditions till dessa grupper varje början per termin. Man kan även maila oss under terminen så gör vi ett intagnings prov under terminens gång.

Duo och solo och battle klasser

Dessa klasser är för de elever som vill tävla i hiphop SM, då väljer man kategorier duo (par), solo eller battle. Man kan tävla inom hiphop, popping, locking, house eller breaking. På dessa träningar förbereder vi er inför tävlingarna och stöttar er samt ger råd och tips på hur ni ska tänka. Tävlingarna är mellan 2-4 gånger per termin runtom i Sverige.


Poledance

Poledance är en träningsform som går ut på att göra olika trick och kombinationer av trick på
polestänger.

Vem som helst oavsett ålder, kön eller tidigare träningserfarenheter kan träna poledance. Tricken är
anpassade efter klassens svårighetsnivå. Poledance är ett grymt sätt att träna upp styrka,
kroppskontroll och smidighet! På New York Dance erbjuder vi klasser i både spinny pole och static
pole. Static pole innebär att stången är fastspänd, och inte snurrar runt sig själv. Spinny pole innebär
att stången följer med i rotationen och snurrar med oss när vi dansar.

Nedan finner du beskrivningar av de olika klasserna och pole-stilarna. Alla klasser inleds med
uppvärmning av hela kroppen. Hör av dig vid frågor gällande nivå eller annat så hjälper vi gärna till!

Pole Nivå 1: Introduktionsklass i poledance för nybörjare. Precis vem som helst kan ta denna klass,
inga förkunskaper krävs. Vi går igenom grunderna och provar på enklare tricks. Vi lär känna stången
både i spinny- och statiskt läge samt tränar upp styrka och koordination från grunden.

Pole Nivå 2: Fortsättningskurs på nivå 1. Där det underlättar om man lärt sig enkla inverts från
marken samt att klättra kontrollerat upp och ner för stången. Det är på nivå 2 som vi börjar lära oss
tricks upp- och ner. Vi fortsätter att bygga upp styrka och flexibilitet.

Pole Nivå 3: Fortsättning på nivå 2. Nu lär vi oss mer avancerade trick och kombinationer av trick. På
nivå 3 tränar vi för att orka köra tyngre styrkeövningar och ökad flexibilitet.

Pole Nivå 4: Fortsättning på nivå 3. Här börjar vi snudda en professionell nivå gällande tricks och
koreografi samtidigt som vi fortsätter att utveckla flexibiliteten.

Pole Flow: Pole flow är fortsättningsklasser där vi lär oss längre kombinationer av tricks anpassade
efter klassens svårighetsgrad. Vanligtvis är klassen uppdela efter nivå 1 och 2 samt nivå 3 och 4. Det
är bra om du gått pole nivå 1, som lägst, innan du anmäler dig till en flowklass. Vi tränar våra olika
kombinationer av trick utan att det är bundet till en specifik musik – vilket gör att du som elev kan
applicera kombinationen på vilken musik som du vill dansa till.

Pole Choreography (Choreo): Under våra koreografiklasser lär vi oss kombinationer av olika tricks
anpassade efter specifik musik. Här är tajming och känsla viktigt. Pole Choreo är fortsättningsklasser
där vi lär oss längre kombinationer av tricks anpassade efter klassens svårighetsgrad. Vanligtvis lärs
två koreografier ut per termin. Det är bra om du gått pole nivå 1, som lägst, innan du anmäler dig till
en koreografiklass.

Static pole nivåer 1, 2 och 3: Detta är en klasser som exklusivt fokuserar på trick och kombinationer
på statisk stång. Detta innebär att stången är fastspänd, och inte snurrar runt sig själv. Klassernas
svårighetsgrad är anpassade efter olika nivåer, från 1 som är för nybörjare till 2 och 3 som är för
fortsättningsnivå. Static pole passar för den som önskar lära sig den teknik och kroppskontroll. Fokus
inom static pole ligger på att hitta den kraft som behövs för att svinga sig runt stången. Det kommer
vara mycket fart, hopp, sving och en hel del upp-och-ner.

Exotic Pole: Exotic pole är en klass som är åt det mer klassiska hållet inom poledance. Här jobbar vi
på olika koreografier men även tekniker som floorwork och att kunna röra sig snyggt i klackar och att
finna sin inre sensuella sida och bli bekväm i den. På denna klassen har på oss klackar när vi dansar,
men det är inget krav! Ett alternativ till höga klackar är att ha strumpor som skyddar tårna och tillåter
dig att glida över golvet. Även knäskydd är bra att ha för att skydda knäna.

Open Pole: Detta är ett tillfälle för dig som elev att träna själv. Open Pole är ej ledd av instruktör och
här har du chansen att träna på det du lärt dig under veckan. Open Pole är till för alla elever som går
pole-klasser hos New York Dance.

Aerial Hoop

Hoop nivå 1: På denna nybörjarklassen lär vi oss de grundläggande teknikerna för att kunna ta oss
upp i ringen, även olika trick som vi kan lägga ihop till kombinationer. Vi lär oss här att träna upp
styrka och koordination från början så vi kan göra våra trick så snygga som möjligt!

Hoop nivå 2: Fortsättningsklassen som bygger vidare på tricksen och teknikerna som vi lärt från Hoop
nivå 1. I denna klass är det klurigare tricks och kombinationer. Vi fortsätter att bygga styrka och
flexibilitet under denna klass.

Aerial Silks

Aerial silks ursprung från cirkus-världen och när det skapades är omtvistat, men det blev populärt
under slutet av 90-talet tack vare Cirque du Soleil. Det har senare blivit populärt även bland
allmänheten som en träningsform. Inom silks så hänger man normalt i två tygstycken upp till tio
meter upp i luften och gör olika tricks och kombinationer som skapar en dans eller föreställning.
Vi kommer hålla oss på låg höjd och fokusera på tricks som är genomförbara där. Vem som helst kan
delta i träningen, oavsett ålder, kön eller träningserfarenhet. Den överkroppsstyrka som behövs
kommer ni få under tiden ni tränar!

Använd långa tighta tights och en inte för löst sittande topp, som gärna kan vara långärmad. Det kan annars finnas risk att bränna sig och det blir mindre smärtsamt. Inga kläder med metall- eller hårda
plastdetaljer samt inga smycken eller klockor under träningen.

Flexibility Class

Stretchingklass som utvecklar flexibiliteten i hela kroppen. Vem som helst kan ta denna klass, från
nybörjare till avancerade. Stretchingen anpassas efter den individuella nivån. Klassen
rekommenderas starkt till de som tänker fortsätta med pole, hoop eller silks, då man behöver
flexibiliteten för att klara av tricken som ingår på de högre nivåerna.